Voeding is voor mij net als yoga’

Over de chef

Vegan Academy chef Joris Schildknecht is kok en yogaliefhebber. Lange tijd kookte hij vooral haute cuisine, maar sinds zijn yogaopleiding is hij steeds meer geïnteresseerd in lichamelijke en geestelijke gezondheid. ‘Voeding is voor mij, net als yoga, een middel om bewuster met jezelf én de wereld om je heen om te gaan. Plantaardig koken is namelijk niet alleen gezond voor jezelf, je draagt zo ook bij aan de gezondheid en het geluk van andere wezens.”

Watermeloen met munt, agavesiroop en peper

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 5 minuten

4 dikke plakken rijpe watermeloen

1 eetlepel agave- of ahorn siroop

zwarte peper uit de molen

ca. 4 muntblaadjes 

4 munttakjes 

Leg de plakken watermeloen op een schaal en sprenkel de honing over de meloen. Draai 2 tot 3 slagen met de pepermolen over de meloen en laat de peper een halfuurtje intrekken. Snijd de muntblaadjes met een scherp mes in dunne reepjes en strooi ze over de meloen. Garneer met de munttakjes.

Ochtendsoep

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 25 minuten

⬖ 1 snuf (tussen duim en wijsvinger) komijnzaadjes

⬖ 1 snuf korianderzaadjes

⬖ 3 middelgrote aardappels

⬖ 1 ui

⬖ ½ struik bleekselderij

⬖ 2 tenen knoflook

⬖ 1 à 2 eetlepels olijfolie

⬖ 1 snufje chilipoeder

⬖ 1 snuf geelwortelpoeder (kurkuma)

⬖ lichte (Japanse) sojasaus

Rooster de koriander- en komijnzaadjes in een droge, hete pan en wrijf ze daarna fijn in een vijzel. Was de aardappels en snijd ze in grove blokken. Snipper de ui. Was de bleekselderij en snijd de stengel in plakjes. Rasp de knoflook. 

Fruit de uien in de olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de chilipoeder, geelwortelpoeder, komijn en koriander toe en roer door elkaar. Voeg ook de aardappelblokjes en de selderij toe en zet het geheel net onder water. Breng de soep aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de groenten gaar zijn. De soep moet een beetje pittig zijn, indien nodig voeg je nog wat chilipoeder toe. Voeg vlak vóór het serveren de geraspte knoflook toe. Maak de soep op smaak met wat sojasaus. 

Lekker als extra ingrediënt: een in plakjes gesneden banaan. De banaan verzacht het pittige van de soep. 

Vegan Acadamy chef Joris Schildknecht: ‘De granen en bonen in deze recepten zijn zó goed voorgekookt dat het ook wel “voorverteerd eten” wordt genoemd. Dit dieet is een aanrader voor iedereen die met yoga en bewustwording bezig is. Als ik het drie dagen volg, merk ik het reinigende effect al. Ik voel me lichter en helderder van geest. Na acht dagen is dat effect nog veel sterker, zeker als je er onbeperkt Yogi Tea bij drinkt.’

Recepten: Yogi Bhajan www.veganacademy.eu

In de Kundalini-traditie wordt de zomerzonnewende elk jaar gevierd met een uitbundig festival vol yoga. En omdat het belangrijk is om naast al die yoga licht te eten, is er een speciaal dieet ontwikkeld: een licht en reinigend dieet dat makkelijk te verteren is en je helpt om de yoga dieper te ervaren. Deze recepten zijn niet alleen geschikt voor rond de zomerzonnewende, maar het hele jaar door.

Vier de zomer! 

CULINAIR

Spicy hot sauce

 1 ui

 1 dl heet water

 1 eetlepel tamarinde-concentraat

  2 gedroogde rode chilipepers

  2 eetlepels sesamolie

  2 eetlepels appelciderazijn

  1 snuf chilipoeder

  2 snuffen geelwortelpoeder

Snipper de ui zo fijn mogelijk. Giet het hete water op het tamarinde-concentraat en laat het oplossen. Snipper de chilipepers. Doe alle ingrediënten in een kom en roer 5 minuten met toewijding door elkaar. Laat marineren tot gebruik. Eventueel kun je ook alles met de staafmixer tot een gladde saus pureren.

Kidgeree van mungbonen en rijst

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 50 minuten

 ½ theelepel komijnzaadjes

½ theelepel korianderzaadjes

zaadjes van 1 kardemompeul

1 kruidnagel

1 grote of 2 kleinere uien

4 tenen knoflook

2 à 3 eetlepels maiskiem- of zonnebloemolie

1 eetlepel verse gember, geraspt

1 theelepel geelwortelpoeder

125 g basmatirijst

125 g mungbonen, 12 uur geweekt in koud water

1/4 rode peper 

Verhit een koekenpan en rooster hierin het komijn-, koriander- en kardemomzaad en de kruidnagel. Maak de zaadjes vervolgens fijn in een vijzel. Snipper de ui fijn en rasp of hak de knoflook fijn. Snij de rode peper in reepjes. Verhit een pan met zware bodem waar de rijst in kan worden bereid. Voeg de olie toe en fruit de uien glazig in de hete olie. Voeg de gember, knoflook, gemalen zaden, rode peper en geelwortel toe en laat ca. 1 minuut meefruiten. Voeg de uitgelekte mungbonen toe en laat die ook 1 minuut meefruiten. Voeg de rijst toe, meng alles en voeg zo veel water toe dat er ca. 3 cm water op het mengsel staat. Breng aan de kook en laat met deksel op de pan in ca. 30 minuten gaarkoken; voeg meer water toe indien nodig. 

Serveer de kidgeree met gestoomde wortel en rode biet, en apart kropsla of ijsbergsla. Gebruik de hot sauce en lichte (Japanse) sojasaus om het geheel op smaak te brengen.

Voeding is voor mij net als yoga’

Over de chef

Vegan Academy chef Joris Schildknecht is kok en yogaliefhebber. Lange tijd kookte hij vooral haute cuisine, maar sinds zijn yogaopleiding is hij steeds meer geïnteresseerd in lichamelijke en geestelijke gezondheid. ‘Voeding is voor mij, net als yoga, een middel om bewuster met jezelf én de wereld om je heen om te gaan. Plantaardig koken is namelijk niet alleen gezond voor jezelf, je draagt zo ook bij aan de gezondheid en het geluk van andere wezens.”

Vegan Acadamy chef Joris Schildknecht: ‘De granen en bonen in deze recepten zijn zó goed voorgekookt dat het ook wel “voorverteerd eten” wordt genoemd. Dit dieet is een aanrader voor iedereen die met yoga en bewustwording bezig is. Als ik het drie dagen volg, merk ik het reinigende effect al. Ik voel me lichter en helderder van geest. Na acht dagen is dat effect nog veel sterker, zeker als je er onbeperkt Yogi Tea bij drinkt.’

Spicy hot sauce

 1 ui

 1 dl heet water

 1 eetlepel tamarinde-concentraat

  2 gedroogde rode chilipepers

  2 eetlepels sesamolie

  2 eetlepels appelciderazijn

  1 snuf chilipoeder

  2 snuffen geelwortelpoeder

Snipper de ui zo fijn mogelijk. Giet het hete water op het tamarinde-concentraat en laat het oplossen. Snipper de chilipepers. Doe alle ingrediënten in een kom en roer 5 minuten met toewijding door elkaar. Laat marineren tot gebruik. Eventueel kun je ook alles met de staafmixer tot een gladde saus pureren.

Kidgeree van mungbonen en rijst

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 50 minuten

 ½ theelepel komijnzaadjes

½ theelepel korianderzaadjes

zaadjes van 1 kardemompeul

1 kruidnagel

1 grote of 2 kleinere uien

4 tenen knoflook

2 à 3 eetlepels maiskiem- of zonnebloemolie

1 eetlepel verse gember, geraspt

1 theelepel geelwortelpoeder

125 g basmatirijst

125 g mungbonen, 12 uur geweekt in koud water

1/4 rode peper 

Verhit een koekenpan en rooster hierin het komijn-, koriander- en kardemomzaad en de kruidnagel. Maak de zaadjes vervolgens fijn in een vijzel. Snipper de ui fijn en rasp of hak de knoflook fijn. Snij de rode peper in reepjes. Verhit een pan met zware bodem waar de rijst in kan worden bereid. Voeg de olie toe en fruit de uien glazig in de hete olie. Voeg de gember, knoflook, gemalen zaden, rode peper en geelwortel toe en laat ca. 1 minuut meefruiten. Voeg de uitgelekte mungbonen toe en laat die ook 1 minuut meefruiten. Voeg de rijst toe, meng alles en voeg zo veel water toe dat er ca. 3 cm water op het mengsel staat. Breng aan de kook en laat met deksel op de pan in ca. 30 minuten gaarkoken; voeg meer water toe indien nodig. 

Serveer de kidgeree met gestoomde wortel en rode biet, en apart kropsla of ijsbergsla. Gebruik de hot sauce en lichte (Japanse) sojasaus om het geheel op smaak te brengen.

Watermeloen met munt, agavesiroop en peper

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 5 minuten

4 dikke plakken rijpe watermeloen

1 eetlepel agave- of ahorn siroop

zwarte peper uit de molen

ca. 4 muntblaadjes 

4 munttakjes 

Leg de plakken watermeloen op een schaal en sprenkel de honing over de meloen. Draai 2 tot 3 slagen met de pepermolen over de meloen en laat de peper een halfuurtje intrekken. Snijd de muntblaadjes met een scherp mes in dunne reepjes en strooi ze over de meloen. Garneer met de munttakjes.

Ochtendsoep

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 25 minuten

⬖ 1 snuf (tussen duim en wijsvinger) komijnzaadjes

⬖ 1 snuf korianderzaadjes

⬖ 3 middelgrote aardappels

⬖ 1 ui

⬖ ½ struik bleekselderij

⬖ 2 tenen knoflook

⬖ 1 à 2 eetlepels olijfolie

⬖ 1 snufje chilipoeder

⬖ 1 snuf geelwortelpoeder (kurkuma)

⬖ lichte (Japanse) sojasaus

Rooster de koriander- en komijnzaadjes in een droge, hete pan en wrijf ze daarna fijn in een vijzel. Was de aardappels en snijd ze in grove blokken. Snipper de ui. Was de bleekselderij en snijd de stengel in plakjes. Rasp de knoflook. 

Fruit de uien in de olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de chilipoeder, geelwortelpoeder, komijn en koriander toe en roer door elkaar. Voeg ook de aardappelblokjes en de selderij toe en zet het geheel net onder water. Breng de soep aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de groenten gaar zijn. De soep moet een beetje pittig zijn, indien nodig voeg je nog wat chilipoeder toe. Voeg vlak vóór het serveren de geraspte knoflook toe. Maak de soep op smaak met wat sojasaus. 

Lekker als extra ingrediënt: een in plakjes gesneden banaan. De banaan verzacht het pittige van de soep. 

Recepten: Yogi Bhajan www.veganacademy.eu

In de Kundalini-traditie wordt de zomerzonnewende elk jaar gevierd met een uitbundig festival vol yoga. En omdat het belangrijk is om naast al die yoga licht te eten, is er een speciaal dieet ontwikkeld: een licht en reinigend dieet dat makkelijk te verteren is en je helpt om de yoga dieper te ervaren. Deze recepten zijn niet alleen geschikt voor rond de zomerzonnewende, maar het hele jaar door.

Vier de zomer! 

CULINAIR